HOOG-SENSITIVITEIT (HSP)

BEN JIJ EEN VAN DIE GEVOELIGE WEZENS?

 

 

15 tot 20 procent van alle mensen zijn hoog-gevoelig.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze eigenschap aangeboren en genetisch bepaald is.

Hoog-sensitieve personen zijn zeer gevoelig voor menselijke en dierlijke energie en emoties.

Ze absorberen ongemerkt prikkels en negatieve emoties van anderen.

Doordat deze belastende energie zich kan gaan hechten in hun aura kan dit leiden tot oververmoeidheid, ziektes en depressies.

 

Hoog-sensitieve personen zijn goed voor de mensen om hun heen, maar vergeten vaak goed voor zichzelf te zorgen.

Ze vangen ongevraagd allerlei emoties op en weten vaak al snel wanneer er iets mis is.

Ze zijn dan ook enorm intuïtief.

 

Hoog-sensitieve personen zullen nooit om hulp vragen, maar bieden altijd hun hulp aan voor anderen.

Verwacht ook niet dat ze over hun gevoelens praten. Dit houden ze heel dicht bij hunzelf.

Ze willen niet als “gekkie” bestempeld worden, omdat anderen hun niet begrijpen. Hier zijn ze heel alert op.

 

 

KENMERKEN VAN EEN HOOG-SENSITIEF PERSOON

 

 • Gevoeligheid

Ze lopen niet te koop met hun gevoeligheid, deze houden ze liever verborgen. Ze willen altijd uitstralen dat ze de hele wereld aan kunnen. Daarnaast zijn ze verbonden met alles wat leeft, mens, dier en natuur. Ze houden vaak ook enorm veel van dieren.

 

 • Absorberen van emotie

Ze absorberen alle emoties om zich heen, de ruimte waar ze binnen komen, de mensen om hun heen. Het verdriet en de pijn van anderen kan voor hun zo intens zijn dat ze hetzelfde voelen. Heb jij een rot dag, dan hebben zij het ook.

 

 • Introvert

Ze zijn graag alleen, dan pas voelen ze zich kalm en rustig. De tijd die ze alleen doorbrengen, is voor hen zeer waardevol. Vooral in de natuur vinden ze hun rust terug. Geef ze vooral de ruimte.

 

 • Opladen

Hoog-sensitieve personen vinden het fijn om buiten te zijn. Daar laden ze zichzelf weer op. Een wandeling in de bossen of op het strand doet wonderen. In de natuur krijgen ze weer “lucht”.

 

 • Lezen van anderen

Naast dat de hoog-sensitieve persoon emoties van anderen kunnen voelen, voelen ze ook feilloos aan wat iemand bedoelt met hun lichaamstaal. Bedoelingen en leugens kunnen ze gemakkelijk detecteren, maar ze zullen dit bijna niet benoemen. Vergeven kunnen ze voor het moment, vergeten kunnen ze nooit.

 

 •  Oververmoeidheid

Dit ontstaat doordat ze alleen maar geven en te weinig rekening houden met hunzelf. Ze willen er altijd maar voor die ander zijn en door te weinig rust kan dit uiten in een oververmoeidheid of burn-out.

 

 • Negativiteit

Hoog-sensitieve personen zijn de “rode lap” voor negatieve mensen.

Doordat de Hoog-sensitieve persoon vergevingsgezind en begripvol is, absorberen negatieve mensen alle positiviteit uit hen en vervangen deze door negativiteit.

Hierdoor gebruiken ze de Hoog-sensitieve persoon om zichzelf naar de buitenwereld te profileren en te laten zien hoe goed zij wel niet zijn en hoe naar en negatief de hoog-gevoelige persoon is. Dit is de omgekeerde waarheid.

De Hoog-sensitieve persoon is hier het slachtoffer en is zich ook bewust van dit soort mensen. Ze zijn telkens bang voor nieuwe confrontaties met dit soort mensen en gaan ze daarom dan ook graag uit de weg.

 

 • Intuïtief

Ze hebben een uitmuntende intuïtie en nemen dan ook graag beslissingen met hun gevoel. Ze zijn één met de energie om hun heen. Hun voorgevoel is vaak leidend voor de stappen die ze nemen en met succes.

 

 • Stress

Ze raken snel gestrestst als ze teveel hooi op hun vork nemen. Door hun enorme verantwoordelijkheidsgevoel willen ze altijd alles goed regelen en doen. Dit kan negatieve gevolgen hebben op hun gezondheid. Ze komen geestelijk dan niet tot rust.

 

 • Creatief

Doordat ze alles veel intensiever ervaren zoals, geuren, kleuren en emoties is hun creativiteit en fantasie ook sterk ontwikkeld. Zo kunnen ze al hun creativiteit kwijt in bijvoorbeeld, muziek, fotograferen, dansen, woningen stijlen enz.

 

 •  Liefde

Ze geven enorm veel liefde en waardering aan de mensen en dieren waarvan ze houden. Dit gaat heel “diep”. Ze zijn de beste vrienden die je maar kunt wensen. De liefde voor hun partner is onmeetbaar en zó liefdevol. Ze zijn enorm trouw en gaan letterlijk voor je “door het vuur”.